sidebar-top-banner

digital øyetrøtthet

Hva er digital øyetrøtthet?

Digital øyenbelastning er det midlertidige ubehag som følger etter to timer med digital bruk av en digital enhet. En rekke elektroniske enheter kan forårsake digital øyetrøtthet, inkludert fjernsyn, stasjonære og bærbare datamaskiner, smarttelefoner, e-lesere, tabletter og spillesystemer. Spesielt når de brukes samtidig to enheter eller når de byttes flere ganger fra en enhet til en annen.

Hva er symptomene av digital øyetrøtthet?

  • Røde, tørre eller irriterte øyne
  • Tåkesyn
  • Øyetrønthet
  • Rygg, nakke og skulder smerte
  • Hodepine

Hva er digital øyetrøtthet?

Digital øyenbelastning skyldes ikke nødvendigsvis kun av en faktor. Irritasjon og ubehag kan være et resultat av mange faktorer. Digitale enheter har ofte små tekster og er pixelerte bilder som kan være vanskelige å lese, og forårsaker at øynene arbeider på høygir for å klare å fokusere med å få bildet klart. Vi kan også bruke enhetene feilaktig ved å holde dem i feil vinkel eller for nært våre øyne. Blått lys, også referert til som høy-energi synlig (HEV) lys, er en annen årsak til digital øyetretthet.

Arbeid foran pc-skjermer kan føre til digital øyetretthet. Når man arbeider foran pc skjermer går blinkefrekvensen drastisk ned. Arbeider man på pc skjermer (Mobiler, nettbrett og tv’er) i en avstand 30 cm og 120 cm blinker man fire til fem ganger mindre en når man arbeider med synet på avstand over 3 meter. Arbeider man foran skjerm, er det anbefalt fra Norges Optikerforbund:

1.Ta ofte pauser: Ta en 20-20-20 pause. Hvert 20. minutt, ta en 20-sekunders pause og se på noe 20 meter unna. Selv korte pauser gjør en stor forskjell.

1.PC-skjermen skal stå slik at man ser ned på den, da er øyespalten mindre og fuktigheten på øyet fordamper ikke så fort.

Optimaliser din egen hverdag foran skjermen:

For datamaskiner, forleng armen mens du sitter foran datamaskinens skjerm, slik at du akkurat treffer skjermen med fingertuppene. For håndholdte enheter, hold enheten med en buet vinkel på armene, en ca. avstand på minst 25 til 40 cm som fortsatt gjør at du kan lese på skjermen komfortabelt.Reduser blending. Juster lysstyrken på skjermen ved å kontrollere enhetens kontrollinnstilling. Vurder å endre bakgrunnsfargen din fra lys hvit til en kaldere gråtone eller gultone. Blåfilete er også tilgjengelige og kan enkelt festes til dataskjermer, hvis man ikke bruker briller. Blåfilter får man i alle typer brilleglass. Rengjør skjermen. En støvfri, flekkfri skjerm bidrar til å redusere lysreflekser. Dim omgivende lys. Reduser mengden lys som konkurrerer med enhetens skjerm. Dim innvendig lys, og når du er ute, prøv å unngå å konkurrere med direkte sollys mens du bruker din digitale enhet. Å gjøre det vil bidra til å redusere refleks og øynetretthet. Hvis du sitter med en skjerm som gir fra seg mye lys og du har en mørk bakgrunn bak skjermen, kan det være fordelaktig å prøve å sett lys på baksiden av skjermen, slik at ikke lysforholdene blir stor mellom skjerm og bakgrunnen. Juster skjermen. Uansett hvilken type enhet du bruker, skal digitale skjermer alltid være rett foran ansiktet ditt og litt under øynivå. Øk tekststørrelsen. Prøv å øke tekststørrelsen for å bedre definere skjerminnhold og å gjøre lesing mer behagelig for øynene dine. Blink oftere. En digital skjerm kan redusere hvor ofte du blinker, noe som forårsaker øyne å bli tørre. Påminn deg om å blinke oftere, noe som også hjelper øynene å fokusere.