sidebar-top-banner

Grå Stær

Grå stær er svært vanlig, faktisk så vanlig at flertallet av personer over 65 år har det i en viss grad. Om du har blitt diagnosert for grå stær, trenger du ikke å uroe deg.

Ordet Katarakt kommer fra det greske ordet «Cataracti», og betyr vannfall eller foss. Linsen i øyet kan ligne en foss når sykdommen er i et avansert stadium

Hva er katarakt?

Grå stær betyr at deler av øyets linse har blitt ugjennomsiktig. Å se gjennom grå stær kan være som å se gjennom et skittent vindu. Det er mange forskjellige typer katarakt og ikke alle har klare symptomer. Hvis en grå stær ikke produserer noen symptomer, trengs ingen kirurgiske inngrep. Hvis symptomer slik som sløret syn oppstår, kan katarakter behandles ved kirurgi.

Hva er øyets linse?

Linsen i øyet er en transparent film bak regnbuehinne (den fargede delen av øyet). Linsen kan forandre form og dermed holde ting i fokus i netthinnen bak øyet.

Hva forårsaker grå stær?

Grå stær er mest vanlig hos eldre mennesker, men kan forekomme i alle aldre. Noen barn er født med grå stær.

Hva er de mest vanlige symptomene på katarakt?

For de fleste er det vanligste symptomet nedsatt syn. Mange tror at de trenger annen styrke eller sterkere briller. Noen ganger kan pasienten se en «skygge» bak ting de ser på.

Noen typer katarakt kan forårsake følelsen av å bli blendet når man ser på sterkt lys. Siden grå stær vanligvis utvikles sakte og over mange år, merker man ikke den gradvis forverring i synet før det begynner å bli vanskeligere å utføre vanlige aktiviteter. Det er også stor sannsynlighet at det oppdages av en optiker før man merker plagene.

Hvordan behandles katarakt?

Den mest effektive behandlingen for grå stær er en operasjon der den «uskarpe» delen av linsen blir erstattet av et gjennomsiktig linseimplantat. Øyets linse må være gjennomsiktig for at øynene dine skal fungere optimalt. En klar linse lar lyset nå retina (netthinnen) på baksiden av øyet slik at du kan se. Når du har grå stær, kommer mindre lys til netthinnen, noe som påvirker synet. Stær kan være tilstede i øyet uten at du merker det, men vil fortsette å vokse. Når briller ikke lengre kan være et hjelpemiddel, er den eneste måten å gjenvinne synet på, kirurgi. Kataraktkirurgi er en av de vanligste operasjonene i dag. Moderne kataraktkirurgi utføres ofte under lokalbedøvelse som dagpasient. Under operasjonen gjøres et lite snitt i øyet, og linsen er tatt ut for senere utskiftning med linseimplantat. Operasjonen tar mindre enn 15-20 minutter, og synet er forbedret for de fleste pasienter innen noen få dager.

Ikke risiker ditt syn- fortsett med regelmessige synsundersøkelser!