sidebar-top-banner

Øyehelse generelt

Enkle tips for sunne øyne.

Øynene dine er en viktig del av din generelle helse. Det finnes mange handlinger du selv kan gjøre for å holde øynene dine sunne, og sørge for at du ser bra så lenge som mulig. Følg disse enkle trinnene for sunne øyne for å ta vare på øyene dine.

Ta kontinuerlig synsundersøkelser.

Du tror kanskje du ser bra nok og at dine øyne er sunne, men den eneste måten å finne ut av dette på er å la optikeren utføre en full synsundersøkelse. Når det gjelder vanlige synsfeil, er det mange av oss som ikke innser at vi gjerne kan se bedre med briller eller kontaktlinser. Det er også mange vanlige øyesykdommer som for eksempel; glaukom, diabetisk retinopati og aldersrelatert makuladegenerasjon, som ikke har noen varselsignaler. En utvidet synsundersøkelse er den eneste måten å finne diagnosene på et tidlig stadium.

Under en utvidet synsundersøkelse vil optikerne gi deg øyendråper som utvider pupillen slik at nok lys kan trenge gjennom øyet. På samme måte som en åpen dør slipper inn mer lys i et mørkt rom, slipper pupillen inn mer lys når den er stor. Den utvidede pupillen lar optikeren se hele øyet og undersøke om det eksisterer noen tegn på sykdommer.

Kjenn din families øyehelsehistorikk

Snakk med familiemedlemmer om deres øyehelse. Det er viktig å vite om noen av dine slektninger har øyesykdommer, fordi mange er arvelige. God kjennskap til familiers helse kan hjelpe deg med å se om du risikerer å lide av samme sykdom.

Spis riktig for å beskytte ditt syn

Du har sikkert hørt at gulrøtter er godt for øynene dine, men en diett rik på frukt og grønnsaker er også viktig for å holde øynene dine sunn. I tillegg har forskning vist at øynene har godt av fisk med høye nivåer av omega-3 fettsyrer som er i laks, tunfisk og kveite.

Hold styr på vekten

Fedme øker risikoen for diabetes og andre systemiske sykdommer som kan føre til synsproblemer, f.eks. diabetiske øyesykdommer eller glaukom. Hvis du har et problem med å holde vekten i sjakk, rådfør deg gjerne med din lege.

Beskytt øynene dine

Bruk vernebriller eller sportsbriller når du er «hjemmesnekker», på arbeid eller i aktivitet, du skal trossalt ha øynene for resten av livet. De fleste beskyttelsesbrillene er laget av polykarbonat som er ti ganger sterkere enn andre glass. Vi selger vernebriller og sportsbriller i forskjellige størrelser og varianter. Les mer om sportsbriller her. (Put in a link to sportsbriller «Les mer om sportsbriller her»)

Slutt å røyke

Røyking er like ille for øynene som det er for resten av kroppen. Forskning har funnet en link mellom røyking og økt risiko for aldersrelatert makuladegenerasjon, grå stær og skade på den optiske nerven, som alle kan føre til blindhet.

Bruk solbriller

Solbriller er blitt et stilig mote tilbehør, men deres viktigste oppgave er å beskytte dine øyne for solens ultrafiolette stråler. Når du kjøper solbriller, velg briller som blokkerer 100% av både UVA-og UVB stråling.

Gi øynene en sjanse til å hvile

Hvis du sitter mye foran datamaskinen eller holder et høyt fokus over lengre tid, er det lett å «glemme» å blinke, noe som kan føre til overanstrenger av øynene dine. Prøv 20-20-20-regelen: Hvert 20. minutt ser du 20 meter foran deg i 20 sekunder. Dette kan forhindre at øynene blir overanstrengt.

Rengjør hendene og kontaktlinsene på riktig måte

For å unngå smittefare må du alltid vaske hendene grundig før du setter på deg eller tar ut kontaktlinsene dine. Hvis du har 14-dagerslinser eller månedslinser, husk å desinfiser kontaktlinsene.