sidebar-top-banner

Synsfeil

Langsynt/ langsynthet

Ved langsynthet er enten hornhinnen for flat eller øyet kortere enn normalt, slik at lyset bryter bakom netthinnen. Objekter på nær, som f.eks. tekster i avisen, blir derfor uskarpt. På den andre siden er ting på avstand tydelig. En konveks linse foran øyet «flytter» bilde framover slik at netthinnen din får riktig fokus. En viss grad av langsynthet er vanlig hos de fleste, men dette kan være et problem. Tegn på at man burde oppsøke en optiker angående dette er; hvis synet er sterkt påvirket, eller at man får hodepine og vondt i øynene.

Nærsynt/Nærsynthet

Ved nærsynthet er hornhinnen for kort eller øyet lengere enn normalt, slik at lyset bryter foran netthinnen. Ting nært deg er derfor tydelige, mens på avstand vil det gjerne oppleves slørete. I tillegg kan det å unngå å bruke briller eller kontaktlinser, øke risikoen for mer alvorlige problemer som retinal detachment eller glaukom.

Presbyopi/ Aldersrelatert langsynthet

Du har kanskje hørt at man får dårligere syn jo eldre man blir, men hvorfor er det slikt? Selv om de fleste ikke er født med synsproblemer, kan dette endre seg gjennom hele livssyklusen vår. Når vi er unge, endres øyets linseform seg slik at vi kan fokusere, men etter ca 40 år blir linsen stadig stivere og det vil oppleves vanskeligere å se og lese ting på nært. Denne tilstanden kalles presbyopi eller aldring, og er helt naturlig.

Aldringsprosessen.

Hva er symptomene på presbyopi?

Presbyopi legges vanligvis først merke til ved at det blir vanskeligere å lese i lite lys. Mange legger også merke til at det tar lengre tid å fokusere fra nært til avstand. Du må kanskje ha briller for å forbedre øyets evne til å fokusere. Din livsstil dikterer ofte hvordan styrke du trenger i brillene. For eksempel trenger du annerledes styrke hvis du skal lese en bok enn hvis sitter mye foran en dataskjerm. Din optiker vil derfor gjerne stille spørsmål om livsstilen din og ta den med i betrakting når det velges ut glass.