sidebar-top-banner

Diabetes kontroll

Diabetes Kontroll

Omtrent 5% av befolkningen i Norge har kjent diabetesdiagnose, men det er et stort antall ukjente tilfeller. En forhøyet blodsukkerkonsentrasjon oppstår når naturlig produsert insulin mangler i kroppen. Det finnes to typer diabetes, type 1 (insulinavhengig) og type 2.

Type 1 forårsaker skade på visse celler i bukspyttkjertelen. Denne typen diabetes er ofte lagt merke til først i ungdomsårene. Type 2 diabetikere trenger vanligvis ikke å ta insulininjeksjoner, og merker vanligvis sykdommen senere i livet. Type 2 diabetes kan styres gjennom et sunt kosthold og tabletter.

Uoppdaget diabetes

I de tidlige sykdomsfasene er det få eller ingen symptomer som er merkbare for pasienten, noe som gjør det vanskelig å stille diagnosen tidlig nok. En utvidet undersøkelse hos oss kan avsløre om pasienten lider av diabetes.

Diabetes kan føre til at blodsirkulasjonen i de minste blodårene blir dårligere. Dersom blodsirkulasjonen til øyet blir dårligere, starter kroppen å produsere nye blodårer selv. Problemet er bare at disse er av dårligere kvalitet og kan føre til lekkasje av stoffer fra blodbanen. Dette kan ha store konsekvenser for synet.

Alle diabetikere bør ta en kontinuerlig visuell undersøkelse en gang i året med netthinnefotografi (retinalfotografi). Bildene er bevart slik at de kan sammenlignes med senere undersøkelser. Netthinden til en diabetiker viser ofte en økende forekomst av utskillelse av stoffer, mindre blødninger og til slutt netthinneløsning. Netthinnen er sanselaget i øyet som fanger opp sanseinntrykkene. Ubehandlet kan netthinneløsning føre til blindhet. Mange beskriver netthinneløsning som en plutselig «rullegardin» som går foran øyet.

Med god regulering av blodsukkeret er det mulig å forhindre alvorlige skader. Den beste måten å forhindre synsfeil er å administrere diabetes godt og gå på regelmessige synsundersøkelser.